Εννέα δωρεάν πλατφόρμες για διαδικτυακή διδασκαλία

Εκπαιδευση

Η εκπαίδευση, η επιμόρφωση οι σπουδές, η παιδεία στη χώρα μας αλλά και στον κόσμο αλλάζει όχι των μεγάλων αλμάτων στην τεχνολογία μόνο λόγω της υγειονομικής κρίσης η οποία φέρνει την ανθρωπότητα σε μία νέα εποχή  με νέες απαιτήσεις και ανάγκες

Ο κορονοϊος ο οποίος ήρθε για να μείνει συμπύκνωσε εξελίξεις ιδιαίτερα στη σχολική εκπαίδευση που θα έπρεπε να περάσουν χρόνια για να πραγματοποιηθούν και δεν είναι άλλες από αυτές που σχετίζονται με την εξ αποστάσεως διδασκαλία και επιμόρφωση.

Όπως τονίζει και το Υπουργείο Παιδείας η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση, αλλά διατηρεί στενή την επαφή των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο.

Με ταχύτατους ρυθμούς και εντυπωσιακή συμμετοχή υλοποιείται το σχέδιο του Υπουργείου καθώς έχουν ήδη ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες τα Λύκεια της χώρας, και εντάσσονται σταδιακά, τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά.

Οι νέες μέδοθοι διδασκαλίας που έχουν μπει για τα καλά στα φροντιστηριακά και ιδιαίτερα μαθήματα αλλά παράλληλα έχουν κάνει και μεγάλα βήματα στη δημόσια σχολική εκπαίδευση και στις συνήθειες μαθητών και καθηγητών χρειάζονται εργαλεία - προγράμματα ή αλλιώς πλατφόρμες για να υλοποιηθούν.

Παρακάτω σας παραθέτουμε δωρεάν πλατφόρμες που μέσω αυτές μπορείτε να υλοποιήσετε μέρη ή ολόκληρη την εξ αποστάσεως διδασκαλία κυρίως το κομμμάτι της σύγχρονης.

Zoom (https://zoom.us/)

Το Zoom, είναι ένα ευρέως διαδεδομένο λογισμικό μέσω του οποίου μπορείτε να πραγματοποιήσεις τηλεδιασκέψεις. Μπορείς είτε κατεβάζοντας την εφαρμογή είτε μέσω επέκτασης του Chrome να προγραμματίζουν τηλεσυναντήσεις. 

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου το ZOOM Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες όπως webinar βίντεο, δωμάτια Zoom, δυνατότητα διαμοιρασμού οθόνης, χρήση διαδικτυακού πίνακα και chat και επιτρέπει απεριόριστες διαδικτυακές συναντήσεις, είτε για μαθήματα ενας προς έναν είτε για μεγαλύτερα group. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή για συναντήσεις τριών ατόμων και πάνω, η διάρκεια της κάθε τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 40 λεπτά (στο δωρεάν πακέτο).

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος χρήστης την πλατφόρμα θα πρέπει να δημιουργήσει λογαριασμό χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική του διεύθυνση και έναν κωδικό. Στη συνέχεια η πλατφόρμα του δίνει έναν προσωπικό υπερσύνδεσμο για τη δική του διαδικτυακή συνάντηση τον οποίο μοιράζεται με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Στα πλεονεκτήματα θα αναφέρουμε τη φιλικότητα προς το χρήστη, την πολύ καλή ποιότητα ήχου και εικόνας, το ψηφιακό whiteboarding και τη δυνατότητα που δίνεται στους συμμετέχοντες να κάνουν κοινή χρήση περιεχομένου (screen share) με ένα κλικ, να σχολιάζουν σε πραγματικό χρόνο αλλά και να βλέπουν/ακούν την εγγραφή της προηγούμενης συνάντησης ξανά, όποτε επιθυμούν ή κριθεί απαραίτητο.

Webex (https://www.webex.com/)

Το λογισμικό Webex εκτόξευσε την δημοφιλία του κατά την περίοδο του κλεισίματος των σχολείων καθώς προωθήθηκε αρκετά στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το εν λόγω λογισμικό προσφέρει δυνατότητα  τηλεδιάσκεψης με κοινή χρήση ήχου, εικόνας καθώς και τη δυνατότητα μοιράσματος αρχείων αν μεταξύ των χρηστών και συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη.

Μέσω του Webex οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν στις οθόνες τους εκπαιδευτικό υλικό (παρουσιάσεις π.χ.) κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης - τηλεδιδασκαλίας.

Skype (https://www.skype.com/en/)

Το γνωστό σε όλους μας Skype που όλοι λίγο ή πολύ έχουμε χρησιμοποιήσει για να μιλήσουμε με έναν φίλο μας εξ αποστάσεως και κυρίως να τον δούμε, χρησιμοποιείται και για εκπαιδευτικούς λόγους ως πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης προσφέροντας τη δυνατότητα για δωρεάν αποστολή μηνυμάτων, βιντεοκλήσεων ή και απευθείας φωνητικών κλήσεων

Με το Skype μπορεί ο εκπαιδευτικός πολύ εύκολα να μοιράσειπαρουσιάσεις, φωτογραφίες από τις διακοπές σας ή οτιδήποτε άλλο στην οθόνη σας κατά τη διάρκεια μιας κλήσης με την ενσωματωμένη κοινή χρήση οθόνης.

Google Hangouts (https://hangouts.google.com/)

Το Google Hangouts είναι ένα από τα πολλά διαθέσιμα προγράμματα που σας επιτρέπουν να συνδεθείτε με φίλους και οικογένεια μέσω της συνομιλίας μέσω βίντεο. Σαν λογισμικό κατ'επέκταση χρησιμοποιείται και για την πραγματοποίηση σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας καθώς παρέχει δυνατότητα τηλεδιάσκεψης.

Παρέχει δυνατότητα μοίρασμα οθόνης, chat κ.α.

FreeConferencecall.com ( https://www.freeconferencecall.com/global/gr)

Ακόμα μία δωρεάν υπηρεσία για τηλεδιάσκεψη και πραγματοποίηση σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που μπορεί να καλύψεις τις περισσότερες παραμέτρους για μία εικονική τάξη. Παρέχει δυνατότητα μοίρασμα οθόνης, chat και καταγραφή της τηλεδιάσκεψης

BigBlueButton (https://bigbluebutton.org/)

Το BigBlueButton αποτελεί εργαλείο τηλεδιάσκεψης αλλά και πραγματοποίησης ασκήσεων πάνω σε πίνακα. Πρόκειται για μια πλατφόρμα διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης ανοιχτού κώδικα, με την οποία μπορείτε να οργανώσετεσύγχρονες (online) συναντήσεις, εικονικές τάξεις και ομαδικές συνεργασίες επιτρέποντας σε οργανισμούς που ποικίλουν από εταιρίες μέχρι και εκπαιδευτικά ιδρύματα οποιασδήποτε βαθμίδας να πραγματοποιήσουν συνεδρίες που αφορούν στην ενημέρωση, εκπαίδευση και εξάσκηση προσωπικού και εκπαιδευόμενων. 

Openmeetings (https://openmeetings.apache.org/)

Ακόμα ένα δωρεάν open source web conferencing λογισμικό στο Εκτός από την τηλεδιάσκεψη, υλοποιεί τις λειτουργίες άμεσων μηνυμάτων, την ανταλλαγή εγγράφων και την επεξεργασία, τους λευκούς πίνακες και πολλές άλλες χρήσιμες εφαρμογές, όπως το Red5 Streaming Server, το οποίο σας επιτρέπει να μεταφέρετε και να ανταλλάσσετε απομακρυσμένα.

Jitsi (https://jitsi.org/)

Το λογισμικό διαθέτει κοινόχρηστη επιφάνεια εργασίας και ενσωματωμένη υποστήριξη για συνομιλίες. Μπορείτε επίσης να μεταφέρετε αρχεία και να οργανώσετε επαγγελματικά σεμινάρια και συνέδρια βίντεο προσκαλώντας τους επισκέπτες σας μέσω των άμεσων διευθύνσεων URL τους.

Join.me (https://www.join.me/)

Ακόμα ένα εργαλείο για τηλεδιάσκεψη και κατ'επέκταση για τηλεδιδασκαλία όπου παρουσιάζει τους συμμετέχοντες σε φυσαλίδες αντί για τετράγωνα. Η δωρεάν έκδοση επιτρέπει 3 συμμετέχοντες. Οι χρήστες του Google Chrome μπορούν να συμμετέχουν χωρίς να έχουν την εφαρμογή. Και στο εν λόγω πρόγραμμα μπορεί να  "μοιράζετε".